4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsıyor?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
4857 sayılı İş Kanunu günde kaç saat çalışır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi, işçileri korumak amacıyla günlük ve haftalık çalışma saatlerine bazı kısıtlamalar getirmiştir. Çalışma saatleri haftada 45 saat ve günde en fazla 11 saatle sınırlandırılmıştır.
4857 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kimleri kapsar?
Söz konusu değişiklik, 4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 81. maddesi kapsamında 50’den az çalışanı bulunan kamu işyerlerini ilgilendirmekte olup, bu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükümlerde değişiklik yapılarak, .
4857 sayılı İş Kanunu nerelerde uygulanmaz?
Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 uncu maddeleri İş Kanununun 75, 80 inci ve 6 ncı maddeleri belirli süreli iş sözleşmelerine uygulanmaz.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
4/1,a maddesine göre çalışanların hakları şunlardır: işe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, işten ayrılma tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT alacakları hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği hakkı.
10 yıl çalışan kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek mi?
2025’ten itibaren “10 yıl çalışıp kendi isteğiyle işten ayrılanlar da tazminat alabilir” maddesi iş hukukunda önemli bir değişikliği simgeliyor. Bu önemli durum işçilerin lehine değişiklikleri temsil ediyor ve kendi isteğiyle işten ayrılanların tazminat alma hakları hakkında net bilgiler sağlıyor.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
Çalışanın ücret ve maaş hakkı… Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı… Çalışanın mola hakkı… Çalışanın sosyal güvenlik primlerinin tam ödenmesi hakkı… Çalışanın eşitlik (ayrımcılık tazminatı) hakkı… Çalışanın haftalık izin hakkı… Çalışanın ücretli yıllık izin hakkı… Çalışanın ulusal bayram ve genel tatil hakkıDaha fazla makale…
4857 sayılı iş kanuna göre işverenin yükümlülükleri nelerdir?
Bu görevler; gerekli tüm önlemleri alma görevi, denetleme görevi, talimat verme görevi, riskleri değerlendirme görevi, sağlığı izleme görevi ve iş kazalarını bildirme ve kayıt altına alma görevidir.
Sabah 8 akşam 6 çalışmak yasal mı?
Çalışanların gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez (Madde 69/3). Bu durum günlük çalışmanın ve dolayısıyla fazla mesainin de kısıtlanmasına yol açar. Gece çalışmasında yasal haftalık çalışma süresi sınırı olan 45 saati aşmasa bile, 7,5 saati aşan gece çalışmaları için fazla mesai ücreti ödenmelidir.
4857 sayılı İş Kanunu mazeret izni kaç gün?
Mazeret tablosuMazeret izni türüSüreEvlat edinme3 günBirinci derece yakının ölümü3 günBabalık izni (eşin çocuğu doğurması)5 günEngelli veya kronik hasta çocuğa refakat izni10 gün1 ek satır 19 Kasım 2024
8 saat çalışmaya kaç saat mola verilir?
4 saat ve altı siparişlerde 15 dakika, 4 saatten uzun ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) siparişlerde yarım saat, 7.
4857’ye tabi olanlar kimler?
Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları için, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
İşveren işçiyi başka ilde çalıştırabilir mi?
İşveren, çalışanı başka bir şubede çalıştırmak isterse, bu talebini yazılı olarak bildirmelidir. Yazılı talep çalışan tarafından 6 gün içinde kabul edilirse, artık herhangi bir usulsüzlük olamaz.
İş Kanunu kapsamına kimler girer?
İş Kanunu, bir işverenle belirsiz süreli iş sözleşmesi yaparak bu sözleşme çerçevesinde çalışan tüm kişilere uygulanır.
Kimler iş kanununa tabi değildir?
507 sayılı Sanayi ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan üç veya daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.
4857 sayılı iş kanununda yer alan iş güvencesi hükümlerinden kimler yararlanamaz?
Şirketin ve işyerinin tamamını yöneten ve yönlendiren, işçi alma ve çıkarma yetkisine sahip olan işveren vekilleri ve yardımcıları, işten çıkarmaya karşı teminat hükümlerinden yararlanamazlar.
4587 Sayılı İş Kanunu aşağıdakilerden hangisine uygulanmaz?
İstisnalar: Bu Kanun kapsamı dışında kalanlar, denizcilik ve havacılık sektöründe çalışanlar, 50’den az çalışanı bulunan tarım ve ormancılık sektöründe çalışanlar, ev hizmetlerinde çalışanlar, sporcular, çıraklar, tutuklu ve hükümlüler ile en az üç çalışanı bulunan esnaf ve sanatkarlardır.