İçeriğe geç

Fiziksel Gıda Bozulmaları Nelerdir

Fizyolojik bozulma nedir?

Bitki gelişimi sırasında hastalık ve zararlılardan kaynaklanan bozulmalar dışında, kültürel işlemler ve çevre şartlarının etkisi ile ortaya çıkan; pazarlanabilir meyvelerin verimini ve kalitesini düşüren sorunlardır.

Kimyasal bozulma nedir?

Kimyasal bozulma. Kimyasalların ahşabın hücre duvarına ulaşma hızı, kimyasal bozulmanın derecesini belirler. Genellikle, kimyasal maddeler önce ahşap malzemenin rengini değiştirir. Metaller ahşapta korozyona, asitler erimeye, bazlar yumuşamaya ve alkoller şişmeye neden olur.

Mikrobiyolojik bozulmalar nelerdir?

Mikrobiyal bozulma: Mikroorganizmalar besinlerde çoğaldıklarında karbonhidratları parçalayıp acılaşmaya neden olurlar, proteinleri parçalayıp gaz çıkışına neden olurlar, bu da acılaşmalarına neden olur ve yağlar da bozulmaya bağlı olarak acılaşır.

Besinler nasıl bozulur?

Besinsel bozulma, fiziksel bozulma. Sıcaklık, nem, rüzgar ve güneş ışığı gibi dış etkenlerin neden olduğu bir bozulma türüdür. … Kimyasal bozulma. Besinlerin havadaki oksijenle teması sonucu oluşur. … Mikrobiyolojik bozulma. Bakteri, küf ve mayaların neden olduğu bir bozulma türüdür.

Gıdalarda fiziksel bozulma nedir?

1- Fiziksel bozulma: Depolama sırasında, yüksek su içeriğine sahip ambalajsız malzemeler atmosfere su buharı salarak su kaybeder. Bu süreçte gerçekleşen kurutma mikroorganizmaların gelişmesini engellemeye yardımcı olsa da, gıdada bazı olumsuz özellikler ortaya çıkar.

Hidrolitik bozulma nedir?

Oksidasyona benzer şekilde, hidroliz kararlılığı, baz yağ moleküllerinin su tarafından parçalanmasıdır. Bir baz yağ sadece bu süreçten geçmekle kalmaz, aynı zamanda içerdiği katkı maddeleri de süreçten etkilenir. Yağlar doğal olarak higroskopiktir (nem çeker).

Biyolojik bozulma nedir?

Biyodegradasyon; Canlıların etkisi altında bir malzeme, parça veya bileşenin iç yapısında meydana gelen çürüme süreci sonucu oluşan bozulmadır. Biyodegradasyonun doğru anlaşılması ve uygun önlemlerin alınması; çürüme olayının ve buna neden olan faktörlerin doğru değerlendirilmesi ile mümkündür.

Sülfit bozulması nedir?

Sülfit bozunumu: Spor taşıyan, termofilik, aerobik veya anaerobik bakteriler kükürt amino asitlerini parçalar (çürüme) ve H2S oluşturur. H2S suda çözündüğü için kutuda herhangi bir bombardıman gözlemlenemez. H2S ortamda bulunan demirle FeS oluşturduğu için bu konserve yiyeceklerin rengi koyulaşır ve kötü bir koku oluşur.

Oksidatif bozulma nedir?

Oksidatif yağ bozulması, aktif olarak kullanılan tüm yağlayıcıların en baskın reaksiyonudur. Yağdaki viskozitenin artması, katkı maddesinin tükenmesine, çamur/tortu oluşumuna, filtre tıkanıklığına, bağlayıcı yağın bozulmasına ve köpük kontrolünde çeşitli kayıplara yol açar.

Ozmofilik nedir?

Osmofilik: Yüksek şeker konsantrasyonunu sever. Özellikle mayalar ozmofilik organizmalardır ve bakteri üremesi için uygun olmayan düşük su aktivitesine sahip şekerli ortamlarda kolayca büyüyebilirler.

Pütrit bozulma nedir?

b) Putrit bozulması: Putrit bozulması, anaerobik mikroorganizmaların aktivitesi nedeniyle ette kötü kokuya neden olan H2S, NH3, merkaptan, indol ve kadaverin-putresin gibi bileşiklerin açığa çıkmasıyla oluşur.

Düz ekşime nedir?

DÜZ RANSİSİTE Başka bir deyişle, üst ve alt göz kapakları çökük kalır. Ancak kutudaki ürün, mikroorganizmaların ürettiği laktik asidin etkisiyle ekşimiştir. Bu bozulmaya “düz ransidite” denir.

Hangi besin daha çabuk bozulur?

Çekmecedeki nem oranı yüksekse, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, limon, taze fasulye, yeşil otlar, biber, çilek gibi çabuk bozulabilen yiyecekler için idealdir. Daha az nem tercih ediyorsanız, elma, kayısı, incir, kivi, kavun, şeftali ve muz gibi çabuk bozulabilen yiyecekleri seçin.

Gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmalar nelerdir?

Meyve ve sebzeleri bozan bakteri, küf ve mayalara ek olarak, patojenik mikroorganizmalar da insanlarda çeşitli salgınlara neden olur. Bu ürünlerdeki önemli patojenik mikroorganizmalar salmonella, Escherichia coli, parazitler, hepatit A ve Bacillus cereus’tur.

Kserofilik nedir?

Bunlar kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.

Fizyolojik bozukluk ne demek?

Fizyolojik bozukluklar, bitkilerde verim ve kalite kaybına yol açan ve nedenleri belirlenemeyen sorunlardır. Bir hastalık veya zararlıyla ilişkili olmasa da iklimsel ve kültürel uygulamalardan da kaynaklanabilir.

Biyolojik bozulma nedir?

Biyodegradasyon; Canlıların etkisi altında bir malzeme, parça veya bileşenin iç yapısında meydana gelen çürüme süreci sonucu oluşan bozulmadır. Biyodegradasyonun doğru anlaşılması ve uygun önlemlerin alınması; çürüme olayının ve buna neden olan faktörlerin doğru değerlendirilmesi ile mümkündür.

Duyusal algısal bozulma nedir?

Duyusal bozukluk; ağrı, uykusuzluk, çevresel uyaranların aşırı artması veya anlamlı uyaranların azalması gibi fizyolojik faktörlere bağlı olarak algısal ve bilişsel alanlarda değişiklik yaşayan bireylerde kullanılan bir tanı türüdür.

Oksidatif bozulma nedir?

Oksidatif yağ bozulması, aktif olarak kullanılan tüm yağlayıcıların en baskın reaksiyonudur. Yağdaki viskozitenin artması, katkı maddesinin tükenmesine, çamur/tortu oluşumuna, filtre tıkanıklığına, bağlayıcı yağın bozulmasına ve köpük kontrolünde çeşitli kayıplara yol açar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hipercasino Gaziantep 500 Evler Escort