Karamürsel sepeti ne demek?
Geleneksel kuşaklı Karamürsel sepeti, kendine özgü üretim tekniğiyle yapılmış, dış görünümüne göre iç hacmi daha geniş, kullanışlı bir sepettir. Karamürsel ve çevresindeki meyve üreticileri, taze meyveleri zarar vermeden kolayca toplamak için Kuşaklı sepetini kullanırlar.
Karamürsel ne anlama gelir?
TARİHÇE: Karamürsel Alp: Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptanı. Adı Mürsel’di ve kahramanlığı ve cesareti nedeniyle Orhan Gazi ona “Kara” lakabını verdi ve ona Karamürsel adını verdi.
Karamürselden ne alınır?
Hereke İpek Halısı (Hereke-Körfez), Pişmanlık ve Saray Helvası ve Karamürsel Sepeti kentte alınabilecek hediyelik eşyalardır.
Nerenin Sepeti meşhur?
Karamürsel’e ait olan kendine özgü bir Karamürsel sepeti vardır. Karamürsel sepetinin diğer sepetlerden farkı kulbunun olmamasıdır. Ancak yan tarafında bele bağlanan bir ipi vardır. Küçük gözükse de çok şey alır.
Karamürsel sepetinin hikayesi nedir?
Şehir temsilcisi büyük bir tepsi istedi. Padişah onun büyük olduğunu duyunca gülerek, “Bu temsilci için büyük bir tepsi getirin,” dedi ve padişaha büyük bir gümüş tepsi getirdiler. “Küçük şeyi gördüğünüzde, bunun Karamürsel sepeti olduğunu mu düşündünüz?” Cümle böylece hafızalara kazındı.
Sepetçilik hangi yöreye aittir?
Plastik ürünlerin yaygın olarak kullanıldığı günümüzde Kastamonu’da sepet örme sanatı unutulmaya yüz tutmuş bir zanaattır.
Karamürsel’in diğer adı nedir?
Ünlü Yunan filozof Sokrates’in “Kilise Tarihi” adlı eserinde Karamürsel’in Prainetos ismiyle Hersek’te yer aldığı belirtilir. Bizans döneminde Bizans İmparatoru Konstantin, annesi Helena’nın ününü yüceltmek için Prainetos (Karamürsel-Hersek) bölgesine Helenopolis adını vermiştir.
Karamürsel nedir Osmanlı?
Osmanlı Devleti’nin 2. Padişahı Orhan Gazi’nin Bursa’yı fethetmesinden önce Karamürsel, Orhan Gazi’nin yakın silah arkadaşlarından Kara lakaplı Mürsel Alp tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştı (1324). Karamürsel Alp, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin ilk tersanesini de bu bölgede kurmuş ve bölgeye kendi adını vermiştir.
Karamürsel nedir ne işe yarar?
Orhan Gazi’nin kahramanlığı ve cesareti nedeniyle “Kara” lakabını verdiği Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptanı Mürsel Paşa’nın fethettiği topraklar. 1327’den sonra donanmasıyla geldiği ve o zamandan beri Karamürsel olarak anılan bölge, bugün daha çok “Güreşçiler Şehri” olarak bilinmektedir.
Karamürselin neyi meşhur?
Kıyı, balık lokantaları, kiraz, erik, şeftali, armut ve incir gibi ağaçların bulunduğu meyve bahçeleri ve zeytinlikleriyle ünlüdür. İlçenin en ünlü yerel ürünü Karamürsel sepetidir. Karamürsel sepetini bu kadar ünlü ve diğer sepetlerden farklı kılan şey, sapının olmamasıdır.
Karamürsel Bursa kaç TL?
Karamürsel-Bursa otobüs seferi için bilet fiyatları 350 TL ile değişmektedir. Bu güzergah için ortalama bilet fiyatı 350 TL’dir. Mobil uygulamamız veya web sitemiz üzerinden Pamukkart üyesi olarak kampanyalarımızdan ve fiyat avantajlarımızdan ilk siz haberdar olabilirsiniz.
Karamürsel Bey kimdir?
Osmanlı tarihinin ilk amirali olan Karamürsel Alp, 14. yüzyılda doğdu. 15. yüzyılda yaşadı. Karasi Beyliği komutanlarından biridir. Orhan Bey, onu İzmit Körfezi’nin güney kıyılarını ve eskiden PROMECTUS olarak bilinen Karamürsel şehrini Bizanslılardan fethetmekle görevlendirdi.
Kocaeli’nin neyi meşhur?
Şehirlere gelen veya geçenlerin aklına en çok gelen şey genelde pişmanlıktır. Ayrıca şehre özgü ‘Değirmendere fındığı’, ‘Yarımca kirazı’, ‘Kandıra yoğurdu’ ve ‘İzmit pisitiyesi’, ‘İzmit simidi’, ‘Maşukiye armudu’ ve ‘Eşme ayvası’ gibi lezzetler de şehrin bilinen en önemli lezzetleridir.
Sepet neden yapılır?
Sepet yapımında genellikle kestane, fındık gibi ağaçların sürgünleri, bazı bitkilerin sapları ve esnek dalları, ayrıca saz ve kamış kullanılır. Doğadan elde edilen malzemeler kama yardımıyla parçalanıp inceltilerek alttan üste doğru tamamen elle örülür.
Karamürsel nereye bağlı?
Ereğli, Kocaeli ilinin merkezindeki Karamürsel ilçesinin doğu sınırında bulunan bir ilçedir.
Karamürsel neyi ile meşhur?
En ünlüleri kiraz, şeftali ve kestanedir. Üreticiler sadece şehre değil diğer şehirlere de önemli miktarda meyve ve sebze göndermektedir. Karamürsel sepetiyle bilinen bu bölge, şehirdeki sanayi tesislerinin eksikliği nedeniyle nüfus artışının düşük olduğu bir ilçedir.
Hangi ağaçlardan sepet yapılır?
Sepetçilik genellikle ot, bambu, mısır sapı, kamış, saman, böğürtlen, rafia, kamış, bitki sapları, bodur söğüt, kestane, fındık, kara akçaağaç vb. kullanılarak yapılır. Hasır gibi ağaç filizleri kullanılır. Günümüzde sepetler sentetik olarak üretilen naylon ve benzeri liflerden de yapılır.
Sepet neden yapılır?
Sepet yapımında genellikle kestane, fındık gibi ağaçların sürgünleri, bazı bitkilerin sapları ve esnek dalları, ayrıca saz ve kamış kullanılır. Doğadan elde edilen malzemeler kama yardımıyla parçalanıp inceltilerek alttan üste doğru tamamen elle örülür.
Karamürsel’in sahibi kim?
Savaşlardaki kahramanlıkları nedeniyle “cesur” ve “yiğit” anlamına gelen “Kara” lakabıyla anılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında büyük emekleri olan ve Osmanlı Türklerinin ilk amirali ve ilk deniz mühendisi olan Kara Mürsel Bey, Karamürsel’de bir deniz üssü ve tersane kurmuştur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Öz Çekim Türkçesi Nedir