Sivas’ın kökeni nereden gelir?
Pontus Kralı’nın karısının, Roma Kralı Augustus’un sevgisini kazanmak ve ona olan minnettarlık ve sadakatini ifade etmek için Yunanca’da “Augustus’un şehri” anlamına gelen “Sebaste” adını verdiğine inanılıyor. Sebaste’nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü iddia ediliyor.
Türkmenlerin soyu nereden gelir?
Göçebe Türkmenlerin kökeni, Oğuz Türklerinin atası sayılan efsanevi Oğuz Han’a kadar uzanır. “Diğer bazı Türk toplulukları gibi uzun yıllar göçebe bir hayat süren Türkmenler, Oğuz grubuna ait Türk boylarıdır” (Kara, 2002, s. 235).
Sivas hangi boydan gelir?
Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.
Sivas Elbeyliler nereden geldi?
İlbeyli aşireti, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Sivas’ta yaşayan bir Türkmen aşiretidir. XII. yüzyılın sonunda İran’ın Horasan bölgesinden Anadolu’ya geldikleri tahmin edilmektedir.
Sivaslıların soyu nereye dayanıyor?
Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluk Kafkas göçmenleriydi ve bunlar Osmanlı hükümeti tarafından şehir bölgelerine yerleştirildiler.
Sivas’ta hangi milletler var?
Var olan en eski şehirlerden biridir. Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin her biri bu topraklarda derin izler bırakmıştır. Sivas ili bugün hala bu medeniyetlerin zengin kültürel izlerini taşımaktadır.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Türk ve Türkmen farkı ne?
Osmanlı arşiv belgelerinde çiftçilere yerleşim durumuna ve türüne bağlı olarak “Türk” denirken, göçebe veya yarı göçebe topluluklara “Türkmen” veya “Yörük” deniyordu. Aşiretlere, yerleşik veya göçebe yaşamalarına ve hangi bölgelerde yaşadıklarına bağlı olarak “Türkmen” veya “Yörük” deniyordu.
Türkmenler Alevi mi Sünni mi?
Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hatlarına doğrudan bağlıdır. Bahsedilen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin çoğunluğu Alevidir ve bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş’ı büyük liderleri olarak kabul eder.
Sivaslılar hangi millettir?
Sivas nüfusunun çoğunluğunu değişik zamanlarda bölgeye yerleşen Türkmenler oluşturmaktadır. İlde Kafkas göçmenleri de bulunmaktadır.
Sivas Kangal hangi Türk boyundan?
Buraya yerleşen halkın Oğuz Türklerinin KANGAR boyu olduğu tahmin edilmektedir.
Sivas Divriği hangi Türk boyu?
Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Divriği’nin Türk egemenliğine girdiği, Divriği’nin Alp Arslan’ın komutanı Mengücek Gazi’ye verildiği ve ona bağlı Oğuz boylarından Kayı, Bayat, Karaevli ve Akevli boylarının buraya yerleştiği bilinmektedir.
Elbeyliler Türkmen mi?
Oğuzların Elbeyli Türkmen kabilesi Alkırevli kabilesinin göçebeleri tarafından kurulmuştur. Bu Türkmen kabilesinin halkı Türkiye ve Suriye’de farklı yerleşim yerlerine sahiptir.
Sivas’ın eski adı nedir?
İlin isminin tarihçesi: Sivas’ı farklı zamanlarda yöneten devletler şehre farklı isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment Eyaleti, Devlet-i Rum, Devlet-i Sivas ve Sivas’tır.
Sivas hangi beylik?
Tarihin her döneminde önemli bir idari merkez olan Sivas; Hititlerin stratejik kalesi, Kadı Burhâneddin, Danişment, Eretna Beyliği’nin başkenti, Selçuklu Devleti’nin Darü’l A’la’sı, Osmanlı İmparatorluğu’nun eyalet merkezi ve Anadolu’nun birlik ve beraberliğinin yurdu olmuş, Cumhuriyet’in temelleri burada atılmıştır.
Sivas Alevi mi?
İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.
Sivas’ta hangi medeniyetler yaşadı?
Sivas Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yazılı kaynaklara göre Hititler, Asurlular, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve son olarak 11. yüzyılda egemenlik kurmuştur. Yüzyılın ortalarından itibaren Türklerin eline geçmiştir.
Sivaslılar nereli?
Memleketi Sivas olan ve bu imkânlardan sürekli faydalanan Sivaslılar, kendilerine memleket olarak başka bir şehri seçmeleri gerekse hangisini seçerlerdi?
Sivas ne zaman Türklerin oldu?
1059’da Anadolu’ya giren Türkmen kuvvetleri ve 1064’te Alparslan’dan kaçan Selçuklu Beyi Elbasan, Sivas yöresinde kısa süreli nüfuz elde ettilerse de, bölge ancak 1071’den sonra Türk egemenliğine girdi.