Turp anavatanı neresidir?
Bilimsel adı Raphanus sativa olan kırmızı turp, en çok evcilleştirilen ve yetiştirilen turp türüdür. Doğal yaşam alanı Asya’dır. Turp, Asya ülkelerinden dünyaya yayılmış, daha sonra Avrupa ülkelerine ulaşmış ve 16. yüzyılda tüketilmiştir.
Turp hangi ülkenin?
Turp (Raphanus sativus L.), Brassicaceae (Cruciferae) familyasına ait olup, özellikle Çin, Japonya, Kore ve Güney Asya’da geniş çeşitlilik, dağılım alanı ve üretimi olan, besin açısından zengin bir sebze olup, insanların taze sebze gereksinimini karşılamada önemli bir yere sahiptir (Wang ve He 2005).
Turp hangi ilimize aittir?
Ülkemizde turp yetiştiriciliği Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Turp yetiştiriciliğinin önemli bir kısmı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yapılmaktadır.
Türkiye’de turp en çok hangi ilde yetişir?
Türkiye turp üretiminin yüzde 80’inin gerçekleştirildiği Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde hasadı yapılan turp, verimi ve fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Nerenin turpu meşhur?
Kadirli, Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 75’ini karşılıyor.
En faydalı turp hangisi?
Sindirim sağlığını destekler: Beyaz turpun başlıca faydalarından biri sindirim üzerindeki olumlu etkisidir. Beyaz turptaki yüksek lif içeriği düzenli bağırsak hareketlerini destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca sağlıklı bir sindirim sistemi için önemli olan faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekler.
Turp nerede meşhur?
Türkiye’de tüketilen kırmızı turpun %70’i Kadirli’de üretilmektedir. İlçemizde birkaç yıldır kırmızı turpun yanı sıra siyah ve beyaz turp (Japon turpu) yetiştirilmektedir. Bu festivalin en önemli amacı Kadirli turpunu Türkiye’de tanıtmak ve tescil etmektir.
Turp Latince Ne Demek?
Turp (Raphanus sativus), Brassicaceae familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür.
Turp karaciğere iyi gelir mi?
Siyah turpun karaciğere faydaları olduğu bilinmektedir. Bu faydalar, siyah turpun ana faydaları olarak bile kabul edilir. Siyah turp karaciğer hasarını önler.
Kaç tane turp çeşidi var?
Tropiklerde ve güney yarımkürede tür sayısı azdır. Brassicaceae familyası 337 cins ve yaklaşık 3350 türle dünya çapında yaygınken, 98 cins, 605 tür ve 676 taksonla Türkiye florasında dördüncü büyük familyadır.
Kadirli’de ne yetişir?
Başlıca yetiştirilen ürünler mısır, turp ve buğdaydır.
Turp kaç ayda yetişir?
Turp yetiştiriciliği için ekim genellikle Ağustos ayında yapılır. Tohumlar 1,5-2 cm derinliğe, sıralar arasında 10-15 cm, sıralar arasında 3-5 cm mesafe bırakılarak toprağa yerleştirilir. Uygun koşullar bulunursa turplar 4-5 hafta içinde hasada hazır hale gelir.
Turpla şalgam aynı mı?
Ancak turplar ve şalgamlar görünüm, tat ve mutfak kullanımı açısından farklılık gösterir. Şalgamlar daha büyük olup genellikle pişmiş olarak servis edilirken, turplar çok daha fazla renkte gelir ve genellikle çiğ olarak, örneğin salatalarda yenir.
1 dönüm turp kaç ton verir?
Uygun koşullar altında, dekar başına 1-2 ton fındık turpu üretilir. Kestane ve yaban turpu için dekar başına 6-7 ton verim elde edilebilir. Yetiştirme mevsimine, bakım koşullarına ve çeşit özelliklerine bağlı olarak, dekar başına 20-40 kg turp tohumu hasat edilir.
Yazın turp bulunur mu?
Turp, Aralık ve Ocak aylarında satışa sunulan bir sebzedir. Ocak ayından itibaren turp bulmak ve tüketmek mümkündür. Sağlık açısından oldukça faydalı olan turp, hem baharatlarla hem de salatalarda tüketilen bir sebzedir. Farklı çeşitleri bulunan turp, beyaz, siyah ve kırmızı renklerde yetişir.
En iyi turp nerede yetişir?
Sıcak ve soğuk iklimlerin sebzesi olan turp, yüksek sıcaklıkları sevmez. Çimlenme aşamasında ihtiyaç duyulan sıcaklık 12 ila 15 derece arasındadır. Gelişim döneminde ise 14-15 derece sıcaklık gerekir. Türkiye’de turp artık sadece Kadirli ilçesinde yetiştirilmektedir.
Turp nerelerde meşhurdur?
Hem lezzetli hem de faydalı olması nedeniyle hem dünyada hem de ülkemizde yetiştirilen bitkilerden biridir. Ülkemizde ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde bulunur. Turp, İzmir, Aydın, Muğla ve Manisa gibi şehirlerdeki semt pazarlarında rahatlıkla bulunabilir.
Alabaş turpunun faydaları nelerdir?
– Alabaş turpu antioksidan özelliği olan bileşenler içerir. Bu bileşenler serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. – Alabaş turpu lif açısından zengindir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Turpla şalgam aynı mı?
Ancak turplar ve şalgamlar görünüm, tat ve mutfak kullanımı açısından farklılık gösterir. Şalgamlar daha büyük olup genellikle pişmiş olarak servis edilirken, turplar çok daha fazla renkte gelir ve genellikle çiğ olarak, örneğin salatalarda yenir.